Reported by (Name):	Wesley Culberson
Organization:	University of Wisconsin - Madison
Position Title:	Associate Professor and UWADCL Director
Activity:	Council on Ionizing Radiation Measurements and Standards (CIRMS) Annual meeting
Meeting Dates:	April 11-13, 2022
Meeting Location:	Virtual
Payment \$:	None requested for 2022
Reasons for Attending or not Attending	I am a technical expert on radiation dosimetry representing the interests and needs of the AAPM.
Issues from Previous Meetings or Year:	A number of radiation dosimetry standards were discussed at the previous annual meeting at NIST in Spring, 2021. The outstanding issues include radiobiology standards for Flash dosimetry, radiobiological experiments, targeted radionuclide therapy, and electronic brachytherapy dosimetry.
General Description of Activities of the Organization and/or Meeting:	CIRMS is a multi-disciplinary non-profit organization which seeks to elevate the needs of all aspects in the field of ionizing radiation, drawing on the experience and knowledge of industry, academia, and government professionals. Through this collaborative group, the needs of our field are distributed to government agencies and potential funding sources.
Issues for AAPM:	CIRMS is working to create a Needs Report to present the needs for standardized dosimetry particularly in areas of radiation biology, targeted radionuclide therapy, and Flash therapy. There are also needs for more accurate radiation dosimetry in MRI environments, and updates to the clinical dose reporting methods for particle therapies such as RBE and LET.
Budget Request (\$):	N/A

AGENDA – Last Updated 3/29/2022

Council on Ionizing Radiation Measurements and Standards

2022 Annual Meeting Agenda

April 11-13, 2022 Virtual Meeting over WebEx Meeting links will be provided to all registrants

Monday, April 11, 2022 (All times are EDT) – Meeting link will be provided

10:00 10:00	Welcome President's Welcome & Sponsor Introductions Matthew Mille, PhD, President, CIRMS	(5 min)
10:05	Introduction to Needs Report Spencer Mickum, PhD, 1 st Vice President, CIRMS	(5 min)
10:10 10:10	Plenary Session Orthovoltage x-ray irradiator for preclinical FLASH radiotherapy: Design, dosimetry, and in vivo validation Mohammad Rezaee, PhD, MSc Johns Hopkins University	(20 min)
10:30	Assessing air pollution with Spanish moss as a bioindicator in the low country of Savannah River basin Christina Hall, BS University of Nevada, Las Vegas	(20 min)
10:50	<i>Alanine/EPR dosimetry for kilovoltage x-ray applications</i> Florent Kuntz, PhD Aerial, France	(20 min)
11:10	5-minute break Junior Investigator Award Symposium Session Chair: Amitava Adhikary, PhD, 2 nd Vice President, CIRMS	
11:15	A novel calorimeter design for synchrotron produced x-ray beams Islam El Gamal, Carleton University, Ottawa, ON	(15 min)
11:30	Development of a hybrid alanine-calorimetry absorbed dose standard for linac electron beams Rodi Surensoy, Carleton University, Ottawa, ON	(15 min)
11:45	Radiation damage to DNA: From initial ionization events to final damage products Samuel Ward, Oakland University, Rochester, MI	(15 min)
12:00 to 1:00	Poster session and socializing in Gather Town Poster session link will be provided	(60 min)

Tuesday, April 12, 2022 (All times are EDT) – Three Concurrent Virtual Sessions

Time		Medical Applications		Radiation Protection & Homeland Security		Industrial Applications & Material Effects		
Session Chairs	National Wesley	w Mille, PhD I Institutes of Health Culberson, PhD ity of Wisconsin-Madison		anie Healey, PhD od and Drug Administration	National	Ileana Pazos, PhD National Institutes of Standards and Technology Kim Morehouse, PhD		
Meeting Link	Will be provided			Will be provided		Will be provided		
10:00 am to 12:00 pm	10:05 10:20 10:35 10:50 10:55 11:10 11:25 11:40	Welcome TARGETED RADIONUCLIDE THERAPY Targeted Radionuclide Therapy – Current Status and Trends Jacek Capala, PhD National Institutes of Health Quantitative Imaging and Dosimetry in Targeted Radionuclide Therapy Yuni Dewaraja, PhD University of Michigan Recent Activities of the NIST Nuclear Medicine Program Denis Bergeron, PhD National Institute of Standards and Technology 5-minute break MEDICAL DOSIMETRY Recent Developments in Intensity Modulated Brachytherapy with Partially-Shielded Applicators Shirin Enger, PhD McGill University Astronaut Biodosimetry at Health Canada Lindsay Beaton, PhD Health Canada PRISM-eBT: A European Metrology project on electronic Brachytherapy Thorsten Schneider, PhD National Metrology Institute of Germany (PTB) Needs Report Discussion	10:05 10:25 10:45 10:50 11:10 11:30	Safeguarding the Nation's Food Supply Zhichao Lin, PhD US Food and Drug Administration Laboratory Proficiency Evaluation in Assessing Radioactive Contamination of Food Clarence Clarence Rolle, PhD US Food and Drug Administration 5-minute break ANALYTICAL MEASUREMENTS Method Validation of the GammaVision Total Coincidence Correction Calibration Wizard Jonathan Button, PhD Centers for Disease Control and Prevention Molecular Plating of Mixed Alpha Radionuclides for Energy Calibration and Quality Assurance of CDC Alpha Spectrometer Instrument Supriyadi Sadi, PhD Centers for Disease Control and Prevention	10:05 10:20 10:40 10:45 11:00 11:20 11:25 11:40	Welcome MATHEMATICAL MODELING Session Chair: Kevin O'Hara, Sterigenics Using Mathematical Modeling to Improve Scheduling at Gamma Irradiator Facilities Chris Howard, PhD Nordion Modelling of electron beam and X-ray processes - status and outlook Josef Mittendorfer High Tech Consulting 5-minute break EGS_Mesh: accurate radiation transport simulations in CAD meshes with EGSnrc Max Orok University of Ottawa E-beam dose mapping: What about modelling the "REAL product? Florent Kuntz and Abbas Nasreddine Aerial 5-minute break LOW ENERGY IRRADIATION Low energy e-beam at NIST Fred Bateman, PhD National Institutes of Standards and Technology Low Energy X-Ray (LEEX) Is Expanding P. Michael P. Michael Fletcher, MS Ebeam Consulting		
12:00 pm to 1:00 pm	All three	National Metrology Institute of Germany (PTB)	izing in Gat	her Town				

Wednesday, April 13, 2022 (All times are EDT) - Meeting link will be provided

10:00	Welcome Matthew Mille, PhD, President, CIRMS	(20 min)			
	Award Presentations Presentation of 2022 Caswell Award to Kim Morehouse Presentation of 2022 CIRMS Leadership Award to Renata Freindorf				
10:20	Capstone Session Radiotherapy Plan QA using Deep-CNN based Multi-OAR Auto segmentation and GPU- accelerated Monte Carlo Dose Check X. George Xu, PhD University of Science and Technology of China (Hefei, China)	(45 min)			
11:05	Summary of Identified Needs – Brief reports from the three CIRMS scientific subcommittees	(30 min)			
11:35	Closing Remarks	(5 min)			
11:40 to ??	Socializing in Gather Town Meeting link will be provided				