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Dear Mr. Weems:

Thank you for your correspondence regarding the questions posed at your meeting with
Computed Tomography Stakeholders to discuss determination and documentation of
Compliance with the NEMA XR-29 Standard. The Centers for Medicare & Medicaid Services
(CMS) appreciates your support of the implementation of the new quality incentives for
computed tomography (CT) services, as directed by Section 218(a)(1) of the Protecting Access
to Medicare Act (PAMA).

We have enclosed specific answers to your questions and hope the answers address your
concerns.

Sincerely,

. St

Thomas E. Hamilton

Enclosure



Enclosure

CMS Responses to Questions Submitted By Medical Imaging Technology & Alliance (MITA):

Q1: How are the reimbursement changes for CT services being communicated to providers
such that billing and coding processes can differentiate services performed on compliant
and non-compliant systems?

A1: The information about the requirements mandated by §218(a) of PAMA has been published
in several forums that are readily available to the public and stakeholders, including but not
limited to:

Publication of the PAMA Act legislation on the GPO.gov website.

Publication of the OPPS/ASC proposed rule in the Federal Register on 07/08/2015, in
which CMS proposed to implement the requirements mandated by §218(a) of PAMA (80
FR 39300).

Solicitation of public comments in response to CMS’ proposals for implementation of the
requirements mandated by §218(a) of PAMA from 07/08/15 to 09/08/15.

Publication of the OPPS/ASC final rule in the Federal Register on 11/13/2015, in which
CMS finalized the proposals to implement the requirements mandated by §218(a) of
PAMA (80 FR 70470).

Publication of the Physicians Fee Schedule proposed rule in the Federal Register on
07/15/2015, in which CMS proposed to implement the requirements mandated by
§218(a) of PAMA (80 FR 41716).

Solicitation of public comments in response to our proposals for implementation of the
requirements mandated by §218(a) of PAMA from 07/15/15 to 09/15/15.

Publication of the Physicians Fee Schedule final rule in the Federal Register on
11/15/2015, in which CMS finalized the proposals to implement the requirements
mandated by §218(a) of PAMA rule that was published in the Federal Register on
07/15/2015 (80 FR 70930).

The January 2016 Update of the Hospital Outpatient Prospective Payment System
(OPPS) (Change Request 9486, Transmittal 3425).

In addition to the published materials as outlined above, a Hospital Open Door Forum was held
on 1/26/16.
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Q2: How will CMS determine if diagnostic CT services from a particular scanner are
subject to the lower payment rate?

A2: Section 218(a) of the PAMA legislation amended §1834 of the Social Security Act (the Act)
by establishing a new subsection 1834(p), titled “Quality Incentives to Promote Patient Safety
and Public Health in Computed Tomography.” The subsection reduces payment under the

OPPS for hospital outpatient radiology providers and the Physicians Fee Schedule (PFS) for ADI
suppliers by 5 % in 2016 and 15 % in 2017 and all subsequent years for applicable CT services.
Section 1834(p)(2) defines the CT services subject to the payment reduction for services
furnished using equipment that do not meet each of the attributes of the National Electrical
Manufacturers Association (NEMA) Standard XR—29-2013 by certain CPT HCPCS codes.

Section 1834(p)(2) of the Act lists the particular HCPS procedure codes for CT services for
which the payment modifier must be used when performed using non NEMA XR-29 CT
equipment:

Section 1834(p)(2) of the Act states the following:

“the term ‘applicable computed tomography service’ means a service billed using
diagnostic radiological imaging codes for computed tomography (identified H. R.
4302—25 as of January 1, 2014, by HCPCS codes 70450-70498, 71250— 71275,
72125-72133, 72191-72194, 73200-73206, 73700-73706, 74150-74178, 74261—
74263, and 75571-75574 (and any succeeding codes).”

Applicable ADI provider and suppliers should use the payment modifier for the CT services
billed under the above-listed HCPS codes or any succeeding codes.

Q3: When should facilities expect their first audit of CMS billings of diagnostic CT services
under the new law, and will this be performed in conjunction with an accreditation survey
from an approved national accrediting organization?

A3: The accrediting organizations will only be evaluating compliance with the NEMA XR-29 on
a periodic basis. They will not be auditing billings submitted by providers to determine if non-
compliant ADI providers/suppliers have used the payment modifier. At this time, we do not
know when the first billing audit will be conducted.

Q4: What are the consequences of not applying the modifier code for services performed
on a non-qualifying CT system?

A4: Pursuant to §218(a) of the Protecting Access to Medicare Act (PAMA) and a final rule titled
“Medicare Program; Revisions to Payment Policies Under the Physician Fee Schedule and
Other Revisions to Part B for CY 2016, Final Rule,” effective January 1, 2016, hospital
outpatient radiology departments and ADI suppliers must perform CT procedures with CT
equipment that meet the NEMA XR-29 safety standards. If hospital outpatient radiology
departments and ADI suppliers use CT equipment that does not meet NEMA XR-29 safety
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standards they will receive a reduction in their Medicare payments for services provided with the
non-compliant CT equipment in the amount of 5% in calendar year 2016. This payment
reduction will increase to 15% in calendar year 2017 and each year thereafter.

The CMS payment staff are currently developing a process should a hospital outpatient radiology
department or ADI supplier bill Medicare for CT procedures performed using equipment that
does not meet the NEMA XR-29 standards but does not use the payment modifier on their
billing.

Q5: Does CMS intend to rely on the CT system manufacturer-supplied XR-29 conformance
certificates; certificates from the vendors of add-on “XR-29 Solutions” for their associated
attributes; or on-site evaluation of CT systems to determine compliance?

AS5: CMS will accept manufacturer certification of XR-29 conformance of CT equipment. We
believe that these certificates will provide reliable evidence of compliance of with the
requirements of §218 of PAMA and §1834(p) of the Act.

An ADI provider must provide documentation of a certificate for each piece of CT equipment.
There are two options for evidence. An ADI provider may provide one certificate for each piece
of CT equipment located within their facility and all other locations. Each certificate must
include the unique CT system number for each CT system. Or an ADI provider may produce
one certificate of compliance for all its CT systems. The single certificate must specifically list
each individual CT system and its unique CT system identifier.

Q6: Do the accrediting organizations have adequate technical knowledge and sufficient
training to determine a CT system’s compliance to the four attributes required by the XR-
29 standard?

A6: The accrediting organizations (AOs) will not be required to assess technical and mechanical
with NEMA XR-29 compliance of the CT systems. The AOs will be tasked with obtaining proof
of compliance in the form of a manufacture’s certification of NEMA XR-29 compliance.



